Nyomtatás

Megszavazták az új nyugdíjtörvényt

Írta: Dr. Cser Ágnes 2010. december 13.

Igen a nyugdíjrendszer átalakítására: 250 igen, 58 nem szavazat ellenében, 43 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról szóló kormányzati törvényjavaslatot. Nyakó István is igent mondott, alighanem tévedésből.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.

 

A törvényjavaslathoz a zárószavazás előtt módosító indítványt nyújtott be a nemzetgazdasági miniszter, eszerint a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások reálhozama után nem kell adózni. A magánkasszák tagjainak felhalmozásai január végéig automatikusan visszakerülnek az állami nyugdíjrendszerbe, ha az érintettek nem nyilatkoznak írásban arról, hogy maradnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. A jövőben állami nyugdíjat csak a visszatérők kapnának, a magán-nyugdíjpénztári tagok nem, noha a munkáltató utánuk is megfizeti a hozzájárulásra keresztelt munkavállalói járulékot.

Az ellenzékből az LMP 14 képviselője nemmel szavazott, a szocialisták közül csak Nyakó István nyomott igen gombot, feltehetően tévedésből. A Jobbikból szintén egy képviselő szavazott igennel.

Ezt megelőzően 254 igen, 91 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényt is – tudósít a hírTV.

 

A javaslat még az utolsó pillanatban is módosult, így változtak az újonnan felálló Költségvetési Tanács jogosítványai. Például nem javasolhatja majd a köztársasági elnöknek a mindenkori költségvetés visszaküldését az Országgyűlésnek, hanem véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, még annak benyújtása előtt. Ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak, amelynek ismételt kifogásait nyilvánosságra hozzák. A szocialisták bírálták a tanácsot érintő módosításokat.

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)

Kiemelt videó

További videók