Nyomtatás

Érdemes volt?

Írta: Dr. Cser Ágnes 2004. december 15.

Érdemes volt?
Igen!
Érdemes folytatni!

Köszönjük a sztrájkolóknak, és akik helyettük a sztrájk alatt ellátták a betegeket, a demonstrálóknak, a velünk szolidaritást vállalóknak, a betegeknek és hozzátartozóiknak, a civilszervezeteknek, hogy megkezdődött a Kormány és az EDDSZ között az érdemi sztrájktárgyalás követeléseinkről.

Csizmár Gábor és dr. Rácz Jenő miniszterek kormányzati felhatalmazással fogadták az EDDSZ nagy létszámú tárgyalódelegációját, mely delegáció az ország minden pontjáról az egészségügyi és a szociális ágazat különböző foglalkozású csoportjait képviselték a 220-240 ezer munkavállalót.

Megállapodtunk, hogy plenáris ülés keretében fogjuk megtárgyalni a közösen létrehozott munkabizottságok által előkészített javaslatokat. Öt munkabizottságot hoztunk létre az egészségügyi és szociális ágazatból egyaránt azonos témákban. Az öt munkabizottság: egészség-szociálpolitikai, gazdasági-finanszírozási, munkaidő, ágazati kollektív szerződés és bérpolitikai bizottság.

Dr. Major Mária helyettes államtitkár asszony vezetésével konstruktív légkörben elkészítettük azt a táblázatot, amely a 2000 óta megfogalmazott két Petíciónkat (2000. december 7. 2003. május 29.), a Mit kíván a magyar nemzet kiáltványunkat (2003. február 26.) és az augusztus 12-én az EDDSZ Országos Sztrájkbizottsága által összegezett sztrájkköveteléseket a munkabizottságok között tételesen felosztotta. E feladat elvégzését követően a második plenáris ülés e javaslatot jóváhagyta, megkezdődtek a munkabizottsági egyeztetések. A munkabizottságok összevonását javasolták az első ülésen kormányzati oldalról, melyet az EDDSZ sztrájkdelegációja további összevonásra javasolt az egységes eljárás kialakítása és átfedések kiküszöbölésére.

Az EDDSZ kezdeményezte, hogy a kormányzati oldal az államtitkok kivételével bocsássa rendelkezésre az egészségpolitikához, a tervezéshez, a bérpolitikához, az egészséges és biztonságos munkakörülményekhez, a finanszírozási rendszer kialakításához stb. a minisztérium által felhasznált adatokat annak érdekében, hogy az EDDSZ használható javaslatokat tudjon előkészíteni az érdemi megállapodásokhoz. Az adatokat 2004. december 15-16-ig kértük rendelkezésre bocsátani, míg az EDDSZ Sztrájkbizottsága részéről jeleztük, hogy részmegállapodásokat is kívánunk kötni a sztrájktárgyalások során, melyek álláspontunk szerint nem igényelnek közvetlen pénzeszközt, vagy a sztrájkkövetelések azonnali teljesítése nem jelenthet a költségvetés és az Egészségbiztosítási Alap számára nagyobb megterhelést.

Elsősorban a társadalombiztosítás által részben, vagy nem támogatott szolgáltatások az egészségügyi és szociális ágazatban foglalkoztatottak számára 100%-os térítéssel való nyújtása, pl. a fogmegtartás finanszírozását már elértük, de a fogpótlást még nem. Folyamatosan kezdeményeztük, hogy a Népegészségügyi Program keretében, elsősorban az egészségügyi és a szociális ágazat munkavállalói kerüljenek kivizsgálásra, illetve részükre biztosítsuk a prevenciót – túlterheltségük miatt.

A korkedvezményes nyugdíj elérése is ezek közé a követelések közé tartozik.

Ezek a soron kívül elfogadott követelések lényeges javulást eredményeznének a munkavállalók életfeltételeiben.

Bejelentettük, hogy bővítsék sztrájkköveteléseinket.

Elvárjuk, hogy a Kormány és az Országgyűlés ratifikálja az Európai Szociális Charta 12. cikkét, mely biztosítja a társadalombiztosításhoz való jogot!

Elvárjuk, hogy a CLUB ALIGA üdülő-együttes átadását az egészségügyi és szociális ágazat munkavállalóinak, és egyben kérjük, hogy a Kormány állítsa le az értékesítését, mert ezt az Egészségbiztosítási Alaptól a munkavállalók kapták rekreációs és továbbképzési központnak.

Az EDDSZ Országos Sztrájkbizottsága munkáját folytatja és mindaddig teszi ezt, míg a követelések teljesítéséről érdemi megállapodást nem köt.

Kommunikációs bizottságot hoztunk létre dr. Szabó Zsolt miskolci sztrájkbizottsági elnökünk vezetésével, azért, hogy minél előbb mindenkihez eljuttassuk a valós információkat.

Budapest, 2004. december 15.

Cser Ágnes
EDDSZ országos sztrájkbizottság elnöke

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók