Nyomtatás

Értekezlet Salgótarjánban

Írta: Dr. Cser Ágnes 2011. március 28.

orszgos_elnoek_salgtarjnban_20110324_1386632864Az MSZ EDDSZ országos elnöke Dr. Cser Ágnes munkaértekezleten vett részt Salgótarjánban, ahol szociális és egészségügyi intézmények vezetőivel, valamint a szakszervezet tisztségviselőivel közös munkaértekezleten értékelték a munkavállalók és munkáltatók helyzetét. A megbeszélésen részt vett a megyei önkormányzat képviseletében Dr. Barta László főjegyző, Almádi Katalin és Szlovacsek Gyuláné Szociális osztály osztályvezetője és munkatársa.

Rendezvény képei a fényképalbum menüpont alatt megtekinthetők!

A rendezvényen megjelenteket Dr. Ferenciné Varga Éva az MSZ EDDSZ megyei elnöke köszöntötte, majd a Nógrád megye főjegyzője tájékoztatta a jelenlévőket a megyei intézmények működéséről és kiemelte, hogy az érdekegyeztetések rendszeresek és az intézményvezetőket is kérte az érdeklépviselettel való együttműködésre. Dr. Barta László jelezte, hogy a szociális egészségügyi és gyermekvédelmi ágazatban hatályban lévő jogszabályok átvizsgálására lenne szükség, mivel a jogszabályban megfogalmazott kritériumnak nem tudnak eleget tenni az intézményfenntartók, mert aránytalan feltételek vannak meghatározva nem egy esetben a hatályos jogban, a Főjegyző kérte az MSZ EDDSZ országos elnökét is a javaslat támogatására. A főjegyző kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben az intézményvezetőkre és a munkavállalókra is nagyobb teher nehezedik, a megoldást abban látja ha a finanszírozást is átalakítják és közelítik a valós helyzethez, kiemelte hogy Nógrád megyében az átlagnál is nagyobb a szegénység itt az intézményekben átlagon felül is végeznek munkát, ami a hátrányos helyzetben élők élethelyzetéből fakad. Úgy véli, hogy közösen lehet olyan szervezeti módon, embereken segíteni és a munkavállalók valamint a munkáltatók és fenntartók érdekeit összehangolni, hogy maximálisan betölthessék a közös együttműködést, ezzel a gondolattal zárta beszédét Barta László főjegyző.

Dr. Cser Ágnes az MSZ EDDSZ elnöke tájékoztatta a jelenlévőket, elmondta hogy országjáró körútjának fő célja összegyűjteni a problémákat és kéréseket és ezeket az érdekegyeztetéseken a döntéshozók elé tárja, hogy megfelelő megoldás születhessen. Hangsúlyozta, hogy meg kell keresni az összefogás lehetőségét az érdekképviselet a munkáltatók és fenntartók között, mert az ország gazdasági teljesítő képessége mélyponton van. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a közeljövőben egyezett Réthey Miklós miniszterre és az ágazati államtitkárokkal, melyen hitelesen elmondja az ágazatok munkavállalóit érintő tapasztalatait és kérdéseiket, valamint igéretett tett, hogy az értekezleten elhangzottakat is továbbítani fogja. Dr. Cser Ágnes szerint az érdek-képviseleti munkát új alapokra kell helyezni, mert egy érdekképviselethez tartozás egy közösséghez tartozást is jelent, ezért a közélet minden területén meg kell jelennie a szolidaritás eszméjének.

A jelenlévő intézményvezetők, több kérdést és kérést is megfogalmaztak többek között, hogy a kényszerű létszám csökkentés feladat ellátás minőségének romlását fogja okozni, a munkáltató és munkavállaló között konfliktusokat okoz, szeretnék megismerni a normatíva tartalmát, ezekre a kérdésekre igyekeztek választ találni a konferencia résztvevői.

A szakszervezet jelenlévő tisztségviselői tájékoztatták az elnök asszonyt a bevezetendő kötelező kamarával kapcsolatos munkavállalói ellenérzéseket és problémákat. Örömmel üdvözölték és köszönetet mondtak a szakmai továbbképzésekért.

Az értekezlet végén a résztvevők kötetlen beszélgetésen vitatták meg az elhangzottakat.

 

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók