Nyomtatás

NEK 2008. 01. 31. határozatai

Írta: Dr. Cser Ágnes 2008. január 31.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal
2008. január 31-ei
határozatai

1. A NEK felkéri alapító tagjait, hogy képviselõik útján ismét nyújtsák be a NEK és a munkavállalók által támogatott társadalmi egészségbiztosítási törvénytervezetet valós alternatívaként a kormány törvénytervezetével szemben.

2. A NEK a társadalombiztosítás valóságos társadalmi irányításának intézményesítése érdekében elsõ lépésként felkéri a pártokat, hogy a társadalombiztosítás intézményének fenntartását, fejlesztését erõsítõ politikai képviselet érdekében hozzák létre az országgyûlés állandó Társadalombiztosítási Bizottságát.

Egyben felszólítja a kormányt, hogy a társadalmi egészségbiztosítás privatizációját, törekvését ne próbálja elfogadtatni hamis társadalmi irányítási ígéretekkel.

A NEK kéri az érdekképviseletek vezetõit, hogy errõl ne tárgyaljanak a kormánnyal, mert részesei lesznek e politikai csalásnak és ennek következményeit viselniük kell.

3. A NEK ismételten felszólítja a kormányt, hogy az országgyûlés elé beterjesztett egészségpénztárakról szóló törvényjavaslatot vonja vissza.

4. A NEK felszólítja a kormányt, hogy azonnal szüntesse be - az állampolgárok tudatos megtévesztésével közpénzen folytatott kampánnyal, a társadalmi egészségbiztosítás intézményére hivatkozóan - a nemzetközi pénzintézetek és vállalkozások érdekeinek elõsegítését!

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslat fogalom- és szóhasználatai tudatosan azt a látszatot keltik, hogy a kötelezõ társadalmi egészségbiztosítás fenntartása, jobb mûködése a cél.

Ezzel szemben az elfogadott, de alá még nem írt törvény:

- „biztosítási jogviszonyról” és nem társadalombiztosítási jogviszonyról szól
-  „alapvetõen” és nem teljesen a kötelezõ társadalombiztosításon nyugszik
-  „egészségbiztosítási rendszerrõl” és nem társadalmi egészségbiztosítási rendszerrõl szól
-  „egészségügyi ellátórendszerrõl” és nem az egészségügyi közszolgáltatásokat nyújtó ellátórendszerrõl szól
- az „egészségbiztosítási tevékenység”, mint „szolgáltatás” és nem társadalmi egészségbiztosítás és közszolgáltatás szerepel
- „kötelezõ egészségbiztosítást”, és nem társadalmi egészségbiztosítást tartalmaz
- „erre irányuló jogviszony” és nem társadalombiztosítási jogviszony használata
- „kötelezõ egészségbiztosítás” kötelezõ társadalmi egészségbiztosítás helyett
- „egészségbiztosítási pénztár”, és nem társadalombiztosítási/társadalmi egészségbiztosítási pénztár
- „besorolás” és nem társadalombiztosítási jogviszony.


5. A NEK megismerte dr. Kiss József polgári kezdeményezését, mely rávilágít a kormány társadalomellenes törvényjavaslatának visszásságaira, és vállalja, hogy a kezdeményezést nyilvánosságra hozza.

6. A NEK mély megdöbbenéssel ismerte meg dr. Baráth Etele országgyûlési képviselõ képviselõ 2007. november 23-án az Európai Gazdasági és Szociális Tanácsok budapesti tanácskozásán elhangzott véleményét a részvételi demokráciáról: míg lelkesedéssel, követendõ példaként az Új-zélandi rendõrségi törvényre hivatkozott, melyet civilek írtak, és a jogalkotók ezt elfogadtak, addig gúnyosan elutasította a NEK és a hozzá csatlakozott szervezetek, így a hazai civilek társadalmi egészségbiztosítási törvénytervezetének részérõl való támogatását a magyar Országgyûlésben.

A köztársasági elnöki döntés és intézkedés ismét lehetõvé teszi dr. Baráth Etele számára is, hogy az Új-zélandi civilek iránti lelkesedését is hazánk javára is fordíthassa.

7. A NEK megismerte Ladányi Katalin Lendvai Ildikó frakcióvezetõnek szóló nyílt levelét. A NEK vállalja, hogy a levelet nyilvánosságra hozza.

Kiemelt videó

További videók