Nyomtatás

Ma társadalmi egyeztetésre került sor

Írta: Szerkesztőség 2020. november 18.

az egészségügyben a 2020. évi C törvény végrehajtási Kormány rendeletéről.

A társadalmi egyeztetést a 2010. évi CXXXI. törvény szabályozza, melyre az EMMI részéről dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár úr és prof. dr. Horváth Ildikó az egészségügyért felelős államtitkár asszony vezetésével került sor.

A társadalmi egyeztetés nem azonos a mi tárgyalásunkkal, melyet a Kormány képviselőivel folytatunk a 2016-os Megállapodásaink alapján, melyek a 2004. évi sztrájk-követeléseink érdemi tárgyalás-sorozatának az eredményei.

A mai napon a meghívottak elmondták a Kormány képviselőinek a véleményüket a tegnap megküldött Korm. rendelet tervezetről.

Érdeklődéssel vártuk a többi szervezet képviselőjének javaslatait, és mint mindig készek vagyunk azok befogadására, hogy a lehető legjobb megoldás jöjjön létre az ágazatban foglalkoztatott valamennyi munkavállaló részére.

Azt nem tudjuk, hogy a MOK a bérharca sikerre vitele során bevállalta-e, hogy lemondanak az egészségügyi ágazatban a közalkalmazotti jogviszonyról? Dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes a 2020 nyarán létrehozott Bér és Paraszolvencia Bizottság elnökévé a MOK elnökét, dr. Kincses Gyulát jelölte. A MOK elnöke nem tájékoztatott bennünket arról, hogy e Bizottsági munka eredményeként milyen javaslatot készítettek a miniszterelnök részére.

Reméltük, hogy a társadalmi vita során erre is fény derül, de sem dr. Kincses Gyula MOK elnök, sem dr. Soós Adrianna FESZ elnök, sem dr. Kusper Zsolt MOMSZ nem jött el. A MOK-ot dr. Álmos Péter Zoltán alelnök és PhD dr. Szabó Imre képviselte. Az Akciószövetség tagjai is külön-külön szót kaptak. A Rezidens Szövetség, a Kórházszövetség, a Medicina 2000 Szövetség képviselői is meghívást kaptak.

A MOK egyik alelnöke nagy nyilvánosság előtt „felszólította” a MESZK-et és így a szakdolgozókat, hogy ők is „harcolják ki” az általuk jogosnak tartott bérezést, mint ahogyan azt ők tették az orvosok javára.

Érdekes, hogy a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtókat nem buzdították harcra.

A szociális ágazat szégyenteljes bérlemaradottsága nem okoz az „utcai és nyilvános harcokat” folytatóknak fejtörést. Az egyszeri 500.000 forint részükre való juttatási javaslatot sem olvashatjuk soha senkitől. A mi szakszervezetünk tett először 2004-ben egyenlőségi jelet az egészségügyi és szociális ágazat munkavállalói közé.

Ezért is indítványoztuk a mai társadalmi egyeztetésen, hogy szíveskedjenek az EMMI képviselői továbbítani a szociális ágazati munkavállalókra vonatkozó javaslatainkat.

Erről a célkitűzésünkről éppen a COVID-19 okozta veszélyhelyzet miatt nem mondhatunk le, hiszen a legnagyobb sajnálatunkra a fertőzések kockázata éppen az idősotthonok lakóit és munkavállalóit érinti a legjobban.

Csak emlékeztetőül: 2015. május 5-t követően az azóta felélesztett Akciószövetség egyetlen egy tagja sem csatlakozott, és vett részt a közös munkában, holott dr. Zombor Gábor akkori államtitkár felhívta a figyelmüket nem egyszer erre a lehetőségre. Nemhogy nem csatlakoztak, hanem azóta is tudatosan rombolják szervezetünket, kétségbe vonva, letagadva minden kézzelfogható és zsebben érezhető eredményünket - akkor nem volt fontos számukra a munkavállalók érdekképviselete… Egyedül dr. Berki Zoltán OSZSZ elnök ismerte el az elért és aláírt bérfelzárkóztatást eredményként.

A MESZK elnöke dr. Balogh Zoltán elismerve a korábbi sikeres stratégiai partnerségben való együttműködés eredményeit – indítványozta a Kormány képviselőinek, hogy térjünk vissza ehhez az egyeztetéshez és közösen érjünk el újabb eredményeket.

A mai társadalmi egyeztetésen nem éltünk a reprezentativitás előnyeivel, „magunk elé engedtük” a meghívott szervezetek képviselőit, és meghallgattuk javaslataikat, kritikai észrevételeiket. Ezt követően indítványoztuk Toma Lajos MÖSZ elnökkel együtt, hogy szívesen veszünk minden javaslatot. Indítványoztuk, hogy nyújtsák be írásban a mai egyeztetésen általuk elmondottakat, és vállaltuk, hogy azt mi, akik a 2016-os Megállapodás módosítására/kiegészítésére tett írásbeli ajánlatunkról egyeztetünk a Kormány képviselőivel, hogy azokat a Megállapodásba beemeljük.

A már benyújtott Megállapodás/kiegészítés javaslatunkhoz újabb javaslatokat ismertettünk a tegnap kézhez kapott Kormányrendelet-tervezetre figyelemmel. Az EMMI képviselői vállalták, hogy javaslatainkat továbbítják a kormányzat részére. Kezdeményezésünkre a résztvevők egyetértettek abban, hogy a társadalmi egyeztetést az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásáról folytatni kell.

Sok sikert kívánunk mindannyiunknak a közös eredményhez!

Lásd az Újabb Megállapodás módosítás/kiegészítése című cikkünket, melyben példálózó felsorolást adunk javaslatunkból.

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók