Nyomtatás

Újabb megállapodás módosításra/kiegészítésre készülünk a Kormány képviselőivel

Írta: Szerkesztőség 2020. november 18.

2016.09.20 Megállapodás béremelésről,  2016.09.20. Megállapodás további tárgyalási témákról,  2018.02.13 Megállapodás módosítása

Reméljük, hogy sokan tudják, hogy 2016-ban két Megállapodást kötöttünk a Kormány képviselőjével a 2004-es sztrájk-követeléseink végre érdemi teljesítéséről az egészségügyi ágazatban.

Ennek a Megállapodásnak a létrehozatalában közreműködött stratégiai partnerként az egészségügyi ágazatban működő 3 köztestületi kamara, ezért az általunk aláírt Megállapodást aláírásukkal tudomásul vették.

E Megállapodásnak köszönhető, hogy megindult az orvosi és szakdolgozói bérfelzárkóztatás. amit már 2004-ben és azóta is folyamatosan követeltünk.

Csak emlékeztetőül: 2004-ben 5 év alatt az EU átlag 75%-t kértük felzárkóztatásként, hogy ne veszítsük el a közpénzen képzett orvosi és szakdolgozói gárdánkat.

A bérfelzárkóztatás eredményeként az elmúlt 10 év alatt kizárólag az egészségügyi ágazat átlagkeresete került a nemzetgazdasági átlag fölé.

Példátlan sikert értünk el törvénymódosítással lehetőséget kaptunk többmunkáltatós Kollektív Szerződés megkötésére, ami meg is történt – így értük el a maximális 3 havi munkaidőkeretet, a fizetett munkaszünetet stb.

2016-ban a további tárgyalandó témákról is megállapodtunk.

2018-ban folytatódott a szakdolgozói bérfelzárkóztatás. 2019 áprilisában a tárgyalások eredményeként a kormányzat befogadta az orvosi és a gazdasági, műszaki, háttérszolgáltatást nyújtókra vonatkozó bértábla javaslatot. Ugyanakkor a bértáblatervezetekről a végső kormányzati döntés 2020 tavaszán is elmaradt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) 2020. október 3-án különutasként óriási eredményt ért el az orvosok bérezésében.

Mi sem a szakdolgozókat, sem a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtókat nem hagyjuk az út szélén – különösen a COVID-19 pandémia okozta veszélyhelyzetben, javaslatokat tettünk a munkavállalók helyzetének lényeges javítására és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésére.

A COVID-19 okozta helyzetre figyelemmel március 15-én felfüggesztettük a tárgyalás-sorozatot, melyet október 5-én kértünk folytatni. Azóta az MSZ EDDSZ és MÖSZ folyamatosan egyeztet az EMMI-vel, írásban benyújtott javaslatainkra érdemi választ adnak a Kormány képviselői.

A 2016-os Megállapodásunk módosítása/kiegészítése előkészület alatt áll. További javaslataink az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásához kapcsolódnak, melyek érintik a törvény számunkra kedvezőtlennek ítélt rendelkezéseit is. A tervezett kormányrendeleti szabályozáshoz további javaslatainkat benyújtottuk, melyek elfogadásáról folyamatosan tárgyalunk.

Erről a tárgyalás-sorozat folytatásról a mai társadalmi egyeztetésen résztvevőket is tájékoztattuk, és felkértük a szerveztek képviselőit, hogy javaslataikat írásban nyújtsák be, hogy azokat a Kormány egyetértését követően a Megállapodás/kiegészítés részévé tudjuk tenni.

Néhány a javaslatunkból:

COVID-19 pótlék, melyet a COVID-os betegellátásban közvetlenül résztvevők számára javaslunk, kirendelési pótlék, mely magasabb a javaslatunk szerint, mint amennyit a kormányrendelet-tervezet tartalmaz,

rekreációs béren kívüli juttatás SZÉP kártyával évi 200. 000-400.000 Ft, a szakdolgozói bérfelzárkóztatás újabb lépések, gazdasági, műszaki, háttérszolgáltatást nyújtók bértáblája, a kirendelés a hatályos rendelkezéseknek megfelelően évi 44 napban való maximálása, a jogviszonyváltás elhalasztása egységesen, és központilag 2021. április 1-jéig, a honvédelmi alkalmazottak juttatásai beemelése, a kollektív jogok további gyakorlása stb.

Figyelem! Látogass el a MÖSZ honlapjára és olvasd el a jogviszonyváltásról szóló tájékoztatót.

MSZ EDDSZ                                                                                       MÖSZ

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók