Nyomtatás

Verseny az Európai Ifjúsági Károly-díjért

Írta: Dr. Cser Ágnes 2010. október 29.

A mai napon indították útjára az Európai Ifjúsági Károly-díjért folytatott versenyt. A pályázat azokat a fiatalokat célozza meg, akik olyan európai projektekben vesznek részt, amelyek elősegítik egymás kölcsönös megértését Európában. Az immár negyedik alkalommal meghirdetett versenyre 2011. január 23-ig lehet a pályázatokat benyújtani.

 

Modell az európai fiatalok számára
Az Európai Ifjúsági Károly-díj, amelyet az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közösen hirdet meg, a 16 és 30 éves korosztály által benyújtott pályázatoknak ítélhető oda. A díjat olyan projektek nyerhetik el, amelyek elősegítik az európai és nemzetközi megértést, előmozdítják a közös európai azonosságtudat és integráció kialakulását, valamint mintaként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára. A kiválasztott programok között ifjúsági csereprogramok, illetve európai dimenzióval rendelkező művészi és internetes projektek találhatók.

10 000 eurós összdíjazás
A három nyertes pályázatot 5000, 3000, valamint 2000 eurós díjjal jutalmazzák. A győztesek meghívást kapnak az Európai Parlamentbe is.

A 2010-es nyertesek
2010-ben az "EURÓPA-vonat" elnevezésű német projekt nyerte az idei Ifjúsági Károly-díjat, A díjnyertes projekt keretében 24 európai szakképző iskola tanulói az "Airbus" elv alapján munkamegosztással terveztek és építettek meg egy modell méretű mozdonyt, amelynek egyedi vasúti kocsijai az egyes résztvevő országok sajátos jellemzőit mutatták be. A második az írországi "You are here" könyvprojekt, a harmadik pedig a "BEST mérnöki verseny (BEC)" névre keresztelt bolgár projekt lett.

2010. október 26-án a díjnyertes projektek vezetőit fogadta Brüsszelben az EP kulturális és oktatási szakbizottsága. A képviselők "inspirálónak és szórakoztatónak" találták a Parlamentben bemutatott projekteket.

A jelentkezési lap az Európai Ifjúsági Károly-díj weboldalán érhető el
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/hu/introduction.html információ


Lővei Andrea
sajtóattasé
Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája
Tel: +36 1 4113552
Mobil: +36 20 334 62 58
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Sultan Çiçek
Tel: 0032-2-284 10 09
Mobil: 0032-498-98 13 37
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt videó

További videók