Nyomtatás

Fõbb adó-, és járulékváltozások 2009. július 1-tõl

Írta: Dr. Cser Ágnes 2009. máj. 28.

Az általános forgalmi adó (áfa) normál mértéke 2009. július 1-jétõl 20 százalékról 25 százalékra emelkedik. A jelentõs, 5%-os mértékû áfa-emelés minden terméket és szolgáltatás érint. Az áfa-emelés alól csak a tej, a tejtermékek a gabona, a liszt, a keményítõ vagy tej felhasználásával készült termékek, és a távhõ szolgáltatás képez kivételt. Ezen termékek és a távhõ szolgáltatás után az áfa kulcsa csekély mértékben 20%-ról 18%-ra csökken. A távhõ szolgáltatás esetében azonban a kedvezményes 18%-os áfa kulcs alkalmazásának feltétel még, hogy az Európai Unió azt ne kifogásolja meg. Emelkedik továbbá az üzemanyagok, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója is.

A személyi jövedelemadó (szja) mértéke nem változik, tehát 2009. évben továbbra is a 18%-os és a 36%-os kulcsok alkalmazandók (megjegyzés: az adókulcsok csökkenése csak 2010-tõl várható), azonban az szja tábla 2009. január 1-re visszamenõlegesen változik oly módon, hogy a 18%-os szja kulccsal adózó jövedelem sávhatára az eddigi 1.700.000,-Ft-ról 1.900.000,-Ft-ra nõ.

2009. szeptember 1-tõl a családi pótlék összege úgynevezett adóterhet nem viselõ járandóság lesz. Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék után adót ugyan nem kell fizetni, azonban az éves összevonandó jövedelemhez hozzá kell számítani a családi pótlék összegét, amelyet az együtt élõ szülõk és élettársak között 50-50%-os arányban kell megosztani. A gyermekét egyedül nevelõ személyek esetében azonban csak a családi pótlék felét kell figyelembe venni az összevonandó jövedelem meghatározásánál.

2009. július 1-tõl a munkáltató által fizetendõ társadalombiztosítási (tb) járulék mértéke a jelenlegi 29%-ról 26%-ra (ebbõl a nyugdíjbiztosítási járulék 24 százalék, az egészségbiztosítási járulék 2 százalék lesz) csökken a minimálbér kétszeresének megfelelõ összegig (jelenleg ez 143.000,-Ft-ot jelent). A minimálbér kétszeresét meghaladó összegre továbbra is 29 százalékos tb járulékot kell fizetnie a munkáltatónak. Munkaviszony esetében a tb járulékához hasonló módon, a minimálbér kétszeresének megfelelõ összegig a munkaadói járulék 3%-ról 1%-ra csökken, azonban az e feletti összeg után továbbra is 3% fizetendõ. A vállalkozói járulék mértéke a minimálbér kétszeresének megfelelõ összeghatárig 2,5%-ra csökken, ezen összeg felett azonban továbbra is marad a 4%-os mérték. A járulékcsökkentéssel párhuzamosan a START kártyákhoz kapcsolódó, munkáltatók által igénybe vehetõ kedvezmények is növekedni fognak.

Végül 2009. augusztus 1-tõl az úgynevezett passzív táppénz folyósítási ideje az eddig 45 napról 30 napra csökken, valamint a folyósított táppénz összege is kevesebb lesz, mivel annak mértékét az átlagkereset 60%-ra kurtították. Változik a betegszabadság idejére a munkáltató által fizetendõ összeg is, a jövõben ugyanis a távolléti díj 70 százalékát kell majd fizetni.

 

Budapest, 2009. május 27.

 

 

 

dr. Pataki Dániel

ügyvéd, adótanácsadó

 

Kiemelt videó

További videók