Nyomtatás

Hasznos tudnivalók a MESZK petícióról

Írta: Szerkesztőség 2020. október 21.

Többen közületek megkerestek a MESZK által szervezett petíció aláírásával kapcsolatban, mely az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi  C. tv. módosítását célozza meg.

Hasznos tudnivaló: aki a petíciót aláírja, azzal engedélyezi, hogy a MESZK az aláíró személy aláírását „…átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek!”.

Magyarország Alaptörvénye szerint törvényalkotást és annak módosítását a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlés bizottsága és országgyűlési képviselő kezdeményezhet.

Így a MESZK petíció aláírásával az előzőekben felsoroltak bármelyikéhez, vagy mindegyikhez kerülhet az aláírásod.

A petíció kitöltésével teljes mértékben valamennyi személyi adatod a kamara által vezetett nyilvántartásból azonosítható.

Mi a garancia arra, hogy  a petíció aláírásával a törvény személyi hatályát a MESZK megváltoztattassa soron kívül az országgyűléssel?

Mint ahogyan azt az előző tájékoztató körlevélben már írtam, hogy a tegnapi napon a tárgyalások folytatását készítettük elő kormányzati szereplőkkel – a tárgyalások eredményeként a törvénymódosítás elfogadtatására is sor kerülhet, hiszen az előző kormányzati ciklusban is elértük, hogy törvényt módosítottak az érdeketekben – így valósult meg a Kollektív Szerződés megköthetőségének törvényi szintű szabályozása.

A legnagyobb megdöbbenéssel sok-sok hazugságot olvasok a „társszakszervezetek” nyilatkozataiban, egyik fantasztikus harcos szakszervezet sem kereste meg az MSZ EDDSZ-t az akciószövetséggel  -  ugyanakkor azt nyilatkozzák, hogy mindenkit megkerestek.

A 2015-ös akciószövetség tagjai távol tartották magukat a tárgyalóasztaltól, ahol mi a stratégiai partnerekkel (MOK, MESZK, és MGYK) együttműködve számotokra kézzelfogható és zsebben érezhető eredményt értünk el többéves bérfelzárkóztatás megindításával.

Az elmúlt évek alatt a bérfelzárkóztatásnak az eredményeként a nemzetgazdaság kereseti viszonyai között  az elmúlt 30 évet figyelembe véve az egészségügyi ágazati munkavállalók keresete először haladja meg 2020-ban a nemzetgazdasági átlagot!

Mi nem az utcán harcolunk, hanem a tárgyalóasztalnál küzdünk a jó és számotokra megfelelő rendeletekért, ha kell törvénymódosításért, és további igazságos bérfelzárkóztatásért nemcsak a szakdolgozóknak, hanem a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak és a szociális ágazatban foglalkoztatottaknak is.

Fontos információ: Nem mi rúgtuk fel a stratégiai partnerséget és együttműködést, az orvosi kamara (MOK) új vezetése döntött így, még csak nem is tájékoztattak bennünket, és úgy tűnik, hogy a több, mint háromszoros bér sem elég nekik. A MESZK jogos felháborodására a válasz:  „Az nem elég, hogy amikor az orvosoknak megemelik a bérét, tiltakoznak, hogy ők is kérnek. Helyettük nem tudjuk elintézni a béremelést.” Ez az utalás a szakdolgozókra vonatkozik, ha a MOK egyik alelnöke ezt megengedi magának, akkor itt nem tisztességes tárgyalások, hanem bozótharcok folynak. A MESZK-nek pedig el kell döntenie, hogy köztestülethez méltó módon betartja-e a stratégiai partnerséget, vagy enged a MOK új vezetése és "fiókszervezete" a MOSZ által gerjesztett hergelésnek.

Mi pedig tárgyalunk és megállapodunk az érdeketekben.

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók