Nyomtatás

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánunk a jó hírrel!

Írta: Szerkesztőség 2018. december 18.

Január 9-én folytatjuk!

A héten ismét tárgyalóasztalhoz ült az EMMI Egészségügyért és a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság képviselői dr. Latorcai Csaba EMMI közigazgatásért felelős államtitkár, mint főtárgyaló vezetésével a szakszervezetek és stratégiai partnereik képviselőivel.

Mint ismeretes a 2016 szeptemberében írásba foglalt Megállapodás tartalmazza  a kormány képviselője és a szakszervezetek a 2016. szeptember 1-jétől négyéves bérfelzárkóztatásról szóló programot a szakdolgozók javára*, illetve a kétlépcsős orvosi bérfejlesztésekről.

Ugyanekkor megállapodtak abban is, hogy évenként felülvizsgálják a Megállapodást, és a gazdaság teljesítményének függvényében, amennyiben arra lehetőség nyílik a munkavállalók javára korrigálják. A Megállapodás tartalmazza, hogy a 2016 februárjában aláírt  Kollektív Szerződés  még hátralévő fejezeteinek tárgyalását folytatják és azokban megállapodásra törekednek egymással, mint például a gazdasági- műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bérfejlesztéséről, ugyancsak a védőnők bérfejlesztéséről, a munkavállalók élet- és munkakörülményeiről.

A tárgyaló felek üdvözölték a szakdolgozók és védőnők bérfejlesztéséről meghozott  kormány döntést, mellyel a korábban aláírt Megállapodást ki kell egészíteni, illetve az elmaradt bérfejlesztésekre és a bértábla korrekciójára tettek javaslatot.

A szociális ágazatban ugyanazokat az eredményeket szeretnék elérni, mint az egészségügyben.

A tárgyaláson  Fülöp Attila államtitkár, dr. Simon Attila és  dr. Csányi Endre Péter helyettes államtitkár urak vettek részt.

A szakszervezetek képviselői (az MSZ EDDSZ és a  MÖSZ) stratégiai partnereikkel együtt (MOK, MGYK, MESZK) arra vállalkoztak, hogy a szociális partnerek, azok megállapodásának hiányában a kormány által kihirdetett, 2019. január 1-jétől  esedékes minimálbér és garantált bérminimum összegére figyelemmel kimunkálják pontosított bérfejlesztési igényüket.

A tárgyalást 2019. január 9-én folytatják.

 

*A négyéves bérfelzárkóztatás 2018 novemberében 8%-os bérfejlesztéssel folytatódott volna, ez kormány döntéssel már január 1-jével elkezdődött, ez a már több évtizede szakdolgozó részére csaknem bruttó 200.000 forint többletkeresetet jelentett. A kormány a mostani döntésével a 2019 novemberi bérfejlesztést júliusra hozta előre.

Köszönjük!

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból
Nem rendelkezik megfelelő jogokkal a hozzászólás megtekintéséhez vagy kiadásához.

Kiemelt videó

További videók